NicolausOlahus.ro
Liceul Tehnologic "Nicolaus Olahus" Orăștie
QUOD DISCIS, TE DISCIT - ÎNVAȚĂ, POȚI ÎNVĂȚA




Comitetului local de dezvoltare a parteneriatului social



La întâlnirea de lucru a ,,Comitetului local de dezvoltare a parteneriatului social" liceul nostru a fost reprezentat de doamna director prof. dr. @Elena Meștereaga





„Maratonul de business – Sibiu, Deva, Orăștie” - 16 iunie 2022



Ultima parte a „Maratonului de business – Sibiu, Deva, Orăștie” de astăzi, 16 iunie, a reprezentat oportunitatea consolidării parteneriatului inițiat de Liceul Tehnologic „Nicolaus Olahus” din Orăștie cu importanți parteneri economici din zonă: Amer Sports – producător de clăpari pentru Salomon și Atomic, Philips Orăștie - producător de aparate de cafea și mașini de călcat, precum și Grupul de firme Chimica - Chimsport unde se realizează roți de biciclete. Mulțumim organizatorilor: Instituției Prefectului Hunedoara - domnului prefect Călin Petru Marian, Camerei Franceze de Comerț, Industrie și Agricultură în România (CCIFER) și Clubului Francofon de Afaceri din România (CFAS) pentru inițiativa și reușita acestui maraton. Implicarea și aportul adus de o colaborare consolidată cu firmele de producție din zonă reprezintă pentru elevii liceului nostru șanse propice pentru formarea competențelor de calificare profesională.





„Maratonul de business – Sibiu, Deva, Orăștie” - 15 iunie 2022



Liceul Tehnologic ,,Nicolaus Olahus" din Orăștie a fost reprezentat de doamna director prof. dr. Elena Meștereaga azi la un eveniment ce a adus împreună furnizorii educației cu reprezentanți ai mediului economic în scopul consolidării parteneriatului necesar formării profesionale de înaltă calitate a tinerei generații. Împreună cu reprezentanți ai Inspectoratului Şcolar Județean Hunedoara, Instituției Prefectului Județean Hunedoara și ai Camerei Franceze de Comerț și Industrie în România am vizitat trei firme: Demgy Deva SA specializată în cromarea pieselor auto, Auchan Retail din Călan care deservește hypermarketurile Auchan și Fermele ADO din Peşteana - producători de lapte și produse lactate obținute exclusiv prin procesarea laptelui produs în ferma proprie.
>




O sărbătoare a performanței de vârf în educație



Fiecare lansare de carte este o sărbătoare a spiritului fiindcă, se știe, cartea înțelepțește pe cei care au plăcerea de a citi. În ziua de 8 iunie 2022, la Sala ASTRA din Orăștie s-a petrecut așteptata întâlnire a cititorilor cu profesoara și autoarea cărții despre care facem vorbire acum – Dr. Elena Meștereagă, The Role of Out-of-Class Contexts in EFL Learning (Rolul contextului extrașcolar în învățarea limbii engleze ca limbă străină). Volumul s-a născut ca rod al inspirației, al studiului intens și al voinței de a dărui și celorlalți înțelepciune și frumos. Profesia didactică este deopotrivă artă și știință. Ne bucurăm nespus că doamna directoare Elena Meștereagă a lansat un volum (teză de doctorat) atent întocmit după toate rigorile academice, încununând efortul depus în mulți ani de documentare și de practică didactică. Acest eveniment unic conferă prestigiu Liceului Tehnologic “Nicolaus Olahus” din Orăștie, colegii profesori fiind mândri că au putut trăi clipe de neuitat în compania personalităților culturale și universitare prezente. Acest memorabil act de înaltă ținută culturală va fi cu siguranță consemnat în istoria liceului nostru. “Dacă un scriitor are măcar un singur cititor, aici și acum, pentru care cartea scrisă de el reprezintă ceva, mai mult sau mai puțin, merită și trebuie să continue pe acest drum, împlinind unicul printr-o altă unicitate. Restul ține de avatarurile ... Paradisului.” (Prof. univ. dr. Mircea BRAGA) Întregul colectiv al Liceului Tehnologic “Nicolaus Olahus” transmite călduroase felicitări doamnei directoare dr. Elena Meștereagă !





„ELEVII DE AZI, SPECIALIȘTII DE MÂINE”



Proiectul „ELEVII DE AZI, SPECIALIȘTII DE MÂINE” organizat în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara, Primăria Municipiului Orăștie, Școlile Gimnaziale din zonă și Operatori economici parteneri ai liceului nostru a reușit să creeze elevilor din clasele a VIII-a contextul pentru o informare atât de necesară lor în acest moment. În cadrul liceului nostru le-au fost prezentate în mod practic calificările din oferta educațională a acestui an școlar iar apoi au vizitat câte o fabrică pentru care au prezentat interes și dorință de cunoaștere. Cei peste 130 de elevi care ne-au vizitat astăzi au avut ocazia să cunoască mai bine ce anume reprezintă anumite meserii fiindu-le facilitată decizia orientării școlare. Mulțumim conducerii firmelor Uzina Mecanica Orăștie, Pernat România, SC Energogrup Instalații Montaj, SC Atlantic Shop SRL și Activitatea Goscom pentru că astăzi ați deschis porțile pentru a ajuta tinerei generații să înțeleagă mai bine ce reprezintă calificările din oferta educațională a Liceului Tehnologic „Nicolaus Olahus” Orăștie.





Absolvire liceu 2022 - 26 mai



"Tot ceea ce n-avem de la naştere şi de care avem nevoie când suntem mari, ne este dat prin educaţie. Această educaţie ne vine de la natură, de la oameni sau de la lucruri" – Jean Jacques Rousseau Felicitări absolvenților și succes în continuare!



TÂRGUL DE OFERTE EDUCAȚIONALE - DEVA 2022







TÂRGUL DE OFERTE EDUCAȚIONALE - HUNEDOARA 2022







Ziua mondială de lupta împotriva hipertensiunii - 17 mai



Scopul acestei zile este de a educa populația și de a creste gradul de conștientizare a hipertensiunii arteriale și a complicațiilor sale medicale grave , de a oferi informații despre prevenire , depistare și tratament ; și de a respecta anumite reguli de bază





ACTIVITATE DE INFORMARE - 16 mai 2022



"Inima are taine pe care nici o ratiune nu le patrunde" (Guy de Maupassant) Activitate de informare cu privire la viata intimă, decizii si consecinte, realizata în parteneriat cu Asociația M.A.M.A Deva.





VIZITA DE DOCUMENTARE - 13 mai 2022



Astăzi, elevii din clasele care se apropie cu pași repezi de absolvire, au efectuat o vizită de documentare la următoarele unități:
1- Amer Sports unde se confecționează clăparii "Salomon" și "Atomic "
2- Uzina Mecanica Orăștie unde se prelucrează piese prin așchiere și confecții metalice.
3- Filplast unde se execută matrițe și se injectează piese din plastic pe mașini cu comandă numerică.
Mulțumim conducerii firmelor vizitate astăzi, doamnei director Angela Stoica, domnului director Ovidiu Vlad și domnilor administratori Ioan și Horațiu Filip, pentru toată deschiderea și colaborarea, precum și pentru oportunitatea acordată elevilor noștri de a face o recapitulare în câmpul muncii. Liceul Tehnologic „Nicolaus Olahus” are ca prioritate strânsa cooperare cu operatorii economici din zonă!





JOC DE ROL - „Drepturile salariatului în raport cu legislația SSM și PSI” - 10 mai 2022



Învățăm mai ușor, prin joc, ceea ce va fi parte din viața noastră ca adulți. Astăzi, 10.05.2022, elevii clasei a X-a A, profil servicii, de la Liceul Tehnologic „Nicolaus Olahus” au desfășurat activitatea cu tema „Drepturile salariatului în raport cu legislația SSM și PSI”. Aceștia au pus în practică, sub forma unui joc de rol, etapele pe care o persoană le parcurge din momentul aplicării pentru un post în comerț, până la angajare. Activitatea a fost coordonată de doamna profesor Tatu Alina. Felicitări doamnei profesor si elevilor implicați!





ZIUA EUROPEI - 9 mai 2022



Făcând o incursiune în trecut, e bine să ne amintim când s-a vorbit pentru prima dată despre Europa. Desigur, grecii au pomenit primii acest cuvânt, „Europa”. Cu imaginaţia lor debordantă,grecii din Antichitate au creat o legendă, o frumoasă poveste tulburătoare. Europa, o copilă cu părul bălai şi inelat este ademenită şi-apoi răpită de către Zeus care se transformase într-un taur cu păr galben ca aurul şi ochi albaştri. Pământul pe care Europa a fost adusă va urma să poate numele său. Pilonii de susţinere ai Uniunii Europene sunt: cultura greacă, civilizaţia romană şi religia creştină. Aceste trei valori au contribuit de-a lungul veacurilor la prestigiul, cultura şi prosperitatea spaţiului european. Poetul francez Paul Valéry opina că „Teritoriul comun al europenilor este cultura.”





ACTIVITATE ÎN PARTENERIAT CU M.A.I. - 4 mai 2022



Miercuri, 04.05.2022 elevii liceului nostru au participat la activitati de promovare a instituțiilor de învățământ ale M.A.I., activitate realizată de Inspectoratul de Jandarmi județean Hunedoara. Totodată, in parteneriat cu Politia Municipiului Orastie, au fost prezentate elevilor noțiuni de phishing, drepturi de autor, cyberbullying, pornografie infantilă, violență, consum droguri, tutun cu scopul prevenirii acestor comportamente nocive. Elevii au primit cu interes informațiile si materialele prezentate. Felicitări organizatorilor!





ZIUA NAȚIONALĂ A INIMII - 4 mai 2022



Ziua Națională a inimii este marcată anual în România la data de 4 mai , fiind sărbătorită cu scopul creșterii gradului de conștientizare a tinerilor (și nu numai) în adoptarea unui stil de viață sănătos. Adoptând mici schimbări în viața noastră putem reduce riscul de boli cardiovasculare printr-un stil de viață sănătos, activitate fizica, hidratare cu apă, odihnă, alimentatie sănătoasă. Felicitări doamnei asistente, cadrelor didactice si elevilor implicați în această activitate de promovare a unui stil de viață sănătos.





VIZITA DE DOCUMENTARE - 14 aprilie 2022



Astăzi, GRUPUL DE FIRME FARES și-a deschis porțile pentru vizita de documentare a unui grup de eleve care se pregătesc să devină OPERATOR ÎN INDUSTRIA DE MEDICAMENTE ȘI PRODUSE COSMETICE. Elevele au fost însoțite de doamna profesoară de chimie industrială - Corina MOŞ și de doamna director, prof. dr. Elena MEȘTEREAGĂ. În urma acestei prime vizite ne-am bucurat de deschiderea cu care am fost primiți și avem convingerea că ne stă în față o colaborare pe termen lung cu acest important operator economic din zona noastră





„BURSA LOCURILOR DE MUNCĂ” - 14 aprilie 2022



Astăzi, elevii din clasele terminale ale liceului nostru au participat la „BURSA LOCURILOR DE MUNCĂ” organizată la Orăștie de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Hunedoara. Elevii prezenți la eveniment au avut ocazia să întâlnească peste 30 de angajatori și o ofertă generoasă de locuri de muncă. Această bursă a locurilor de muncă a reprezentat un bun prilej pentru conducerea liceului de a iniția noi oportunități de colaborare pentru formarea profesională în calificările solicitate de angajatorii din zonă.





Activitatea „Comunicarea în contextul societății moderne” - 6 aprilie 2022



Comunicarea este strâns legată de existența noastră ca oameni, iar apoi ca societate. Conform spuselor poetului englez, George Herbert: „Cuvintele frumoase valorează mult și costă puțin.” Astăzi, 6.04.2022 elevii clasei a X-a C de la Liceul Tehnologic „Nicolaus Olahus” din Orăștie au desfășurat activitatea „Comunicarea în contextul societății moderne” sub coordonarea doamnei profesoare Varga Anca Larina. Elevii noștri au avut ocazia să practice, să învețe și să facă progrese în a comunica eficient verbal si nonverbal. Felicitări doamnei profesor si elevilor implicați.





„MOTIVAȚIA MUNCII” - 20 martie 2022



Motivația muncii reprezintă ”motorul” oricărei activități desfășurate în mod eficient. Pornind de la această premisă, elevii Liceului ”Nicolaus Olahus” au realizat un proiect intitulat ”Motivația muncii”, cu aplicare la domeniul Contabilității. Felicitări elevilor clasei 10C si doamnei profesor Scorobete-Bera Valentina Adriana





Etapa județeană a Olimpiadei Naționale a Sportului Școlar - 15 martie 2022



Etapa județeană a Olimpiadei Naționale a Sportului Școlar avut loc la Simeria unde echipa liceului nostru a fost reprezentată de elevii: Fassina Giuliano, Știrbea Denis, Pișta Petru, Furdui Robert, Măgureanu Denis, Karacsoni Răzvan, Adamescu Bogdan, Mârza Darius, Șuteu Ionatan, Stoica Denis, David Alexandru și Bambu Francz-Antonio. Elevii au dat din nou dovadă de o deosebită coordonare ca echipă obținând scorul de 3-3 în primul meci cu echipa Colegiului Naţional de Informatică „Carmen Sylva” din Petroşani și scorul de 5-5 în al doilea meci cu echipa Liceului Teoretic „Traian Lalescu” din Hunedoara. Prin aceste rezultate echipa s-a clasat pe locul 2 în grupă, iar în urma finalei mici au reușit să obțină locul 4 la etapa județeană. Felicitări echipei și domnilor profesori! „Jucătorii buni nu vor niciodată să stea pe banca rezervelor.” – Marc Overmars





Activități dedicate scriitorului Ion Creangă - martie 2022



"Fie-vă dragi copiii, purtați-vă cu ei blând, învățându-i ce e de folos, nu vă supărați pe netângia unora și fiți drepți și-ți vedea că nu-s sălbatici.... Schimbați-le des ocupația, jucați-vă cu ei, căci între copii trebuie să fii și tu copil. Nu vă vărsați veninul amărăciunii voastre în sufletul copiilor, că-i păcat" Ion Creangă
La începutul lunii martie, elevii Liceului Tehnologic "Nicolaus Olahus" din Orăștie au desfășurat mai multe activități dedicate scriitorului Ion Creangă, sub îndrumarea profesorilor de limba și literatura română, în colaborare cu biblioteca școlii.





Marșul meseriașilor la Orăștie! - 3 martie 2022



Marșul meseriașilor la Orăștie! Practică să înveți si învăța ca să practici!





„CAMPANIA UNUI GÂND BUN” - martie 2022



Deși trăim vremuri care ne aduc doar vești rele, ne-am dorit ca prin proiectul "Campania unui gand bun" sa spunem o vorbă bună, să oferim un moment de bucurie. Astfel elevii liceului nostru au transmis gânduri pozitive si aprecieri colegilor, cadrelor didactice si nedidactice, au realizat felicitări pentru doamnele școlii noastre și am relizat activități menite să prevină acțiunile de violență si bullying. O primavara frumoasa tuturor!





Concursul "Citești si câștigi!" 2022









Ziua națională a lecturii - 15 februarie 2022



„Sunt două lucruri esențiale care te vor face înțelept – cărțile pe care le citești și oamenii pe care-i întâlnești.“ Jack Canfield





FESTIVITATE ABSOLVIRE - 3 iunie 2021



„Secretul succesului constă în a vrea să câştigi şi a şti să pierzi.” Felicitări absolvenților claselor a XII-a și a XIII-a!





ACTIVITATE DE INFORMARE CLASE TERMINALE - 31 mai 2021



Activitate de informare pentru clasele terminale de învățământ liceal si profesional realizată în parteneriat cu Asociația Orastia-Vatra de Cultura Strămoșească și Liceul Tehnologic Agricol Alexandru Borza Geoagiu





PREMIERE "DIRECTOR ONORIFIC" - 28 mai 2021



Liceul Tehnologic ,,Nicolaus Olahus” în parteneriat cu Inspectoratul Școlar al Județului Hunedoara, a premiat, vineri, 28 mai 2021, într-o gală a excelenței în educație, pe domnul profesor SOCOL IOAN, cu titlul de DIRECTOR ONORIFIC.

Domnul profesor a primit diploma de DIRECTOR ONORIFIC, în semn de respect și înaltă considerație pentru întreaga activitate didactică rămânând în CARTEA DE ONOARE a liceului , drept o personalitate exemplară.

Timp de mai mulți ani, domnul profesor SOCOL IOAN a onorat liceul nostru pe care l-a slujit cu dăruire, cu pasiune și competență pe toate treptele ierarhiei didactice. Suntem îndreptățiți să afirmăm că domnul SOCOL IOAN a fost înzestrat cu talentul de dascăl, fiind șlefuitorul a zeci de generații de elevi și a contribuit la consolidarea școlii noastre.

De asemenea, traseul didactic s-a împletit armonios cu îndeplininirea unor funcții de conducere a liceului, domnia sa ocupând pe durata a 23 de ani funcția de director.

Cu o deosebită onoare și emoție l-am primit pe domnul prof. SOCOL IOAN, la aniversarea celor 90 de ani binecuvântați și rodnici, mulțumindu-i pentru tot ceea ce a făcut pentru frumoasa noastră școală, pentru darul luminos al cunoașterii pe care ni l-a oferit și pentru exemplul personal al unui adevărat dascăl și cetățean de onoare.

Cu emoție și bucurie, numeroși participanți au luat cuvântul, au făcut urări, au apreciat valorile promovate în această școală. "Un management performant, rod al activității unui lider competent și dinamic, flexibil și adaptabil, reprezintă dezideratul către care trebuie să tindă, în general, fiecare dintre noi", a declarat la finalul ceremoniei de decernare a titlului de ,,DIRECTOR ONORIFIC” prof. dr. Meștereagă Elena, dorind să învețe din trecut pentru un viitor reușit al Liceului Tehnologic ,,Nicolaus Olahus” din Orăștie.

Vă dorim multă sănătate, fericire și nenumărate momente de bucurie și satisfacție alături de cei dragi!

Să ne îngăduie Bunul Dumnezeu să vă sărbătorim și peste zece ani!










ACTIVITATE DE ECOLOGIZARE - 24 mai 2021



După mai bine de un an în care nu ne-am permis să realizăm activități extrașcolare, astăzi ne-am bucurat în natură realizând o activitate de ecologizare împreună cu o parte din elevii claselor a XII-a si a XI-a. Multumim Primăriei Municipiului Orăștie pentru susținere!












Proiectul - ”Energia solară-sursă de căldură la Liceul Tehnologic ,,Nicolaus Olahus" Orăștie



Votează proiectul - Energia solară-sursă de căldură la Liceul Tehnologic ,,Nicolaus Olahus" Orăștie
Liceul Tehnologic ‘’Nicolaus Olahus’’ Orăștie în parteneriat cu Primăria Municipiului Orăștie, Judeţul Hunedoara a lansat în cadrul programului ,,Împreună pentru fiecare'' proiectul intitulat ,,Energia solară-sursă de căldură la Liceul Tehnologic ,,Nicolaus Olahus’’ Orăștie,, care are ca scop modernizarea sistemului de producere a energiei termice prin montarea de panouri solare și a unui boiler, în scopul asigurarii confortului termic și apă caldă menajera precum si reducerea cheltuielilor privind utilitățile, realocarea resurselor financiare economisite, reducerea noxelor degajate în atmosferă. Pentru ca acest proiect să fie implementat trebuie să câstige concursul de proiecte la secțiunea proiecte de mediu, în cadrul programului ,,Împreună pentru fiecare'' Vă rugăm să ne sprijiniți în această initiativă votând proiectul nostru, în perioada 7 iulie- 21 iulie 2014 Pentru a vota trebuie să parcurgeți următorii pași:
  1. Pentru a vizualiza și vota proiectul accesați : http://www.impreunapentrufiecare.ro/
  2. Creeaza un cont personal (dreapta sus pe pagina)
  3. Intrati în secțiunea proiecte
  4. La pagina 8, jos găsiți și votați proiectul ,,Energia solară-sursă de căldură la Liceul Tehnologic ,,Nicolaus Olahus’’ Orăștie,,
  5. Mulțumim anticipat pentru sprijin,


    Energia vine din suflet - www.impreunapentrufiecare.ro





    <--------------------------------------------------------------- -------------------------------------------->





                                                                                                                                                                                 



    Proiectul - Amenajarea cu spații verzi a curții liceului



             În urma unui concurs de proiecte liceul nostru a obținut finanțarea amenajării curții liceului. Proiectul se desfășoară în parteneriat cu Fundația pentru Patreneriat și MOL România.

    În urma finalizării procesului de evaluare de către Comitetul de Selecție proiectul liceului nostru a întrunit 66pct. din cele 75 posibile și este recomandat spre finanțare cu suma de 9.000 lei iar bugetul total al proiectului este de 11.500 lei.

    1. Scopul concret al proiectului: Amenajarea spaţiilor verzi și a aleilor din curtea școlii cu specii din flora spontană și gazon prin implicarea activă și voluntară a elevilor, părinților și personalului școlii în interes educativ şi recreativ.
    2. Obiectivele proiectului
      • Conștientizarea tuturor factorilor implicaţi în educaţie (cadre didactice, părinţi, comunitatea locală, mass media) de necesitatea realizării unui spaţiu care să permită dezvoltarea armonioasă a elevilor.
      • Formarea competenţelor de voluntariat, de însuşire a unei atitudini conştiente şi ecologice faţă de mediul înconjurător, de comunicare şi cooperare în grup, la elevii de liceu.
      • Stimularea iniţiativei de a lucra în echipă si a potenţialului şi sensibilităţii artistice a elevilor.
      • Crearea unui ambient plăcut și curat în curtea școlii.
      • Formarea conştiinţei şi comportamentului ecologic al elevilor.
      • Promovarea unor atitudini pozitive faţă de relaţia natură - om - sănătate.




    <--------------------------------------------------------------- -------------------------------------------->





    Site-ul de Crăciun



             Elevii liceului nostru au realizat, în perioada sărbătorilor de iarnă, un site pentru a promova spiritul Crăciunului printre tineri.


    Click aici pentru site-ul de Craciun.





    <--------------------------------------------------------------- -------------------------------------------->





    Reuniunea Județeană



            Liceul nostru a participat la cea mai importantă reuniune județeană și anume: Adunarea Generala a Consiliului Județean al Elevilor. Ne bucurăm că am lăsat o impresie frumoasă și am fost numiți "Liceul drăguților și simpaticilor".. deci înseamnă că așa suntem.
            La această întrunire au participat Președinții Consiliilor de Elevi din toate liceele din județ printre care au fost reprezentanții leceului nostru: Președinte Iza Mezei și Vicepreședinte Cugerean Marius. Sperăm să nu fie singura reuniune!!!! Ne bucurăm că am putut să arătăm că Liceul NOSTRU ARE CU CE SE MÂNDRI!!!!!!!!!!!!!!!!!!! "Vom fi mereu o Familie - Familia Olahus " !!!!!!!!!!





    <--------------------------------------------------------------- -------------------------------------------->

    Balul Bobocilor....



             Încă suntem uimiți că am reușit să finalizăm acest Bal și nu oricum, l-am încheiat cu râsete, zâmbete și lacrimi de bucurie. Pe scurt Balul Bobocilor a fost cu adevarat un basm! Acesta s-a desfășurat la CLUB TARABOSTES Orăștie. Totul a început cu un număr magic venit din partea clasei a-XII- B ce au deschis oficial Balul cu un frumos Vals Venețian, coregraf fiind Ceolea Alexandru.

    <




    <--------------------------------------------------------------- -------------------------------------------->

    Bostaniada



             Și în acest an am dat un exemplu tinerilor din Orăștie, am organizat o grozavă expoziție cu ajutorul elevilor săritori din liceul nostru. Ca atracție am avut și animale de casa.





    <--------------------------------------------------------------- -------------------------------------------->